fbpx

Het emailmarketing succesverhaal
van Scalini Fashion

Van 2% naar 64% extra webshop omzet dankzij moderne emailmarketing. 

De uitdagingen

Scalini Fashion & Casual Wear verkoopt high-quality mode aan vrouwen. Ze verkopen vanuit hun fysieke winkel in Torhout, en sinds begin 2020 via hun eigen webshop. In deze case study duiken we in het emailmarketing succesverhaal van Scalini Fashion.

Scalini stuurde reeds emails naar hun klantenbestand en zag de waardevolle impact dat het maakte. Toch hadden ze het gevoel dat ze met hun huidige setup en ad hoc aanpak niet het meeste uit dit krachtige kanaal haalden.

Enter Saluton.

Onze opdracht? Een emailmarketing aanpak uitwerken om langdurige en vruchtbare relaties te ontwikkelen met nieuwe en bestaande klanten. Online én offline.

Om hun emailmarketing naar het volgende niveau te tillen, startten we met een analyse van:

 • hun business model
 • hun productassortiment
 • de huidige marketing initiatieven
 • hun salesstrategie

Deze analyse schepte duidelijkheid over de uitdagingen waar we voor stonden.

Een nieuw, geavanceerd emailplatform selecteren

Het Scalini-team was trouwe Mailchimp gebruiker. Ze informeerden hun klanten over winkelkortingen, sluitingsdagen en lokale evenementen. Toen ze méér wilden inzetten op automatisatie en personalisatie, stootten ze op de limieten van het platform. Ze waren klaar om hun email marketing naar het volgende niveau te tillen. Dit betekende dat een overstap naar een geavanceerder emailplatform onvermijdelijk was.

Een nieuw, geavanceerd email platform
Email marketing meetbaar maken

De échte impact van hun emails achterhalen

Het was voor Scalini zo goed als onmogelijk om vanuit Mailchimp de werkelijke omzet van hun emails te meten en analyseren. Met enkel zicht op de open rates en click rates, hadden ze weinig tot geen idee van de effectiviteit van hun emailcampagnes. Daar moesten we verandering in brengen.

Meer leads verzamelen én converteren

Ondanks dat er dagelijks veel bezoekers naar de website kwamen door sterke SEO en Facebook advertenties, zagen we dat bijna niemand zich inschreef om emails te ontvangen. Opportuniteit gespot! Een sterk welkomaanbod en strategisch geplaatste inschrijfformulieren zouden ervoor zorgen dat meer website bezoekers zich zouden inschrijven op de Scalini-fan emaillijst.

Meer leads verzamelen en converteren
Content- en email planning

Bestaande klanten blijven inspireren en activeren

Scalini stuurde enkel emails wanneer er een actie liep in de winkel of als er een evenement werd georganiseerd. Deze campagnes boekten succes op korte termijn, maar op lange termijn ontbrak er consistentie en variatie voor de lezers. Er lagen heel wat kansen voor het grijpen om hun bestaande klanten te inspireren en activeren met straffe content en krachtige emailcampagnes.

In 3 stappen naar krachtige emailmarketing

Stap 1: The foundations of a palace

Tijdens de eerste maand van onze samenwerking gingen we aan de slag om stevige fundamenten uit te bouwen. We focusten ons op het verbeteren van de 3 belangrijkste pijlers: technologie, data en content.

Technologie: van Mailchimp naar Klaviyo, een upgrade van hun emailplatform

Als het op emailmarketing voor webshops aankomt, zijn er weinig platforms die kunnen tippen aan Klaviyo. Ze bieden uitgebreide segmentatiemogelijkheden en een zeer intuïtieve flow builder. Dit liet ons toe om slimme, goed getimede en automatische emails in te stellen die zowel korte- als langetermijnresultaten behaalden.

We verhuisden alle campagne- en gebruikersdata van Mailchimp naar Klaviyo, warmden hun IP-adres op, en begonnen met het uitsturen van emailcampagnes via hun nieuwe platform.

Van Mailchimp naar Klaviyo
Data connecties maken
Data: alle gegevens centraliseren in Klaviyo

Een effectief emailprogramma kan enkel impact maken als je jouw gebruikersdata en aankoopdata verbind met elkaar. We werkten nauw samen om Woocommerce, Midelco, Facebook en Klaviyo vlot te connecteren. Met al deze data beschikbaar in Klaviyo konden we nauwkeurige segmenten maken, gerichte campagnes sturen en tot op de euro meten hoeveel elke campagne opbracht.

Content: een relevant en flexibel contentplan voor de emailcampagnes

De aandacht en interesse behouden van jouw lezers vraagt om een consistente stroom van inspirerende en activerende content. We ontwikkelden een content kalender en een emailplanning waarin we de belangrijkste momenten van het jaar vastpinden. Deze kalender stelt ons nu in staat om vol vertrouwen tijdig emailcampagnes te lanceren die de lezers verrassen en engageren.

Stap 2: Opzetten van geautomatiseerde emailflows

Geen email programma is volledig zonder automatische emailflows die naadloos aansluiten bij de verschillende fases waarin een prospect of klant zich bevindt:

 • Nieuwe Scalini-fans welkom heten en begeleiden naar hun eerste aankoop.
 • Personen die hun winkelmandje verlieten, overhalen om hun bestelling af te ronden.
 • Een verjaardagscadeau leveren.
 • Nieuwe en terugkerende klanten opvolgen na verkoop.
 • Reviews verzamelen op autopiloot.
 • Oude klanten heractiveren.

Automatische emailflows zorgen ervoor dat bovenstaande doelen elke dag opnieuw behaald worden.

Automatische email flows opzetten
Email campagnes voor maximum impact

Stap 3: Inspirerende emailcampagnes voor maximum impact

Terwijl de emailflows automatisch geactiveerd worden wanneer iemand bepaalde acties neemt (of niet neemt), vulden we het emailprogramma aan met inspirerende en activerende campagnes. Op die manier zorgden we ervoor dat de lezers steeds opnieuw verrast werden en aangemoedigd om door te klikken, het aanbod te ontdekken en een eerste of nieuwe aankoop te doen.

Deze emailcampagnes bestaan uit een gezonde mix van inspirerende en promotionele content zoals:

 • Nieuwe collecties
 • Achter de schermen
 • Modetrends
 • Promoties en exclusieve deals
 • Evenementen en modeshows
 • Outlet sales
 • Top topicals
 • Seizoensgebonden topics

Het resultaat

We zijn megatrots op Scalini én de resultaten. Ze hebben een immense stap voorwaarts gemaakt met hun emailmarketing aanpak. Dankzij hun open geest én actieve betrokkenheid tijdens onze samenwerking, genieten ze maandelijks van gemiddeld 46% extra omzet via email in de laatste 90 dagen. Tussen mei 2020 en oktober 2020 zijn we er in geslaagd om hun email omzet te verhogen van 2% naar 60%.

Daarnaast zijn hun email lezers actiever en meer geëngageerd dan ooit tevoren. Met een gemiddelde open rate van 37,5% en een gemiddelde click rate van 8,3% verplettert Scalini alle eCommerce benchmarks.

577

nieuwe inschrijvingen
(and counting)

46%

gem. omzet per maand via email
in de laatste 90 dagen

37,5%

gem. open rate per maand

8,3%

gem. click rate per maand

De resultaten van de eerste maanden tijdens onze samenwerking zien er alvast veelbelovend uit. Toch geloven we dat er nog ruimte is voor verdere verbetering. We kijken er naar uit om samen met hen het emailprogramma verder te finetunen en te optimaliseren waar mogelijk.

EEN ERVAREN KRACHTSPELER IN EMAIL MARKETING

Waarom kiezen voor Saluton?

Experience

Meer dan 9 jaar ervaring in emailmarketing

Met meer dan 9 jaar hands-on ervaring binnen emailmarketing, hebben wij uitgebreide kennis over de beste strategieën, de slimste tactieken en de meest innoverende technologieën. Die kennis delen we graag om jouw webshop emails een laaiend succes te maken.

Communication

Vlotte communicatie en feilloze uitvoering

We zorgen ervoor dat jouw project vlot van start kan gaan én snel tastbare resultaten oplevert. Ons sleutel tot succes? Duidelijke communicatie, feilloze uitvoering en consistente opvolging.

Team

Een select team van digitale experts

Wij werken nauw samen met een select, betrouwbaar team van digitale experts: strategen, creatieven, ontwikkelaars en marketeers. Hierdoor garanderen we jou steeds de hoogste productiekwaliteit én  maximale resultaten. 

Klaar om je webshop omzet met 20 tot 60% te verhogen?

Disclaimer

Emailmarketing succesverhaal van Scalini Fashion: de resultaten getoond op deze pagina zijn van de periode mei 2020 t.e.m. oktober 2020. Omwille van bedrijfsgevoelige informatie, worden niet alle omzetcijfers getoond.

Emailresultaten zijn afhankelijk van (maar niet uitsluitend) het soort onderneming, de aard van de doelgroep, de grootte van de emaillijst, het niveau van activiteit, de datakwaliteit, de afzender reputatie, de ondersteunende marketinginitiatieven, promoties en andere lopende acties.

Hoewel we nooit kunnen garanderen dat bovenstaande resultaten exact kunnen worden verwezenlijkt voor jouw onderneming, streeft Saluton altijd naar maximale impact. We helpen al onze klanten bij elke stap in het proces om de juiste strategische marketingkeuzes te nemen. En zoals je hierboven kan zien, loont dat.